Wassen & Drogen

Bij het wassen en drogen wordt uw viervoeter in een speciaal bad heerlijk gewassen.

Het doel van het wassen is:

Het reinigen van de vacht en huid.

Het masseren van huid.

Het verzorgen van huid en haar.

Ook zal het wassen van uw viervoeter helpen bij het verharen, door het wassen zullen de haarzakjes verwijden en beter het haar loslaten. Bij het wassen wordt er gekozen voor een professionele shampoo die bij de huid en vacht past van uw viervoeter.

Na het wassen wordt uw hond door ons zorgvuldig gedroogd. Eventueel worden klitten en oude haren verwijderd. Debotrims was- en droogsysteem is erg geschikt voor kortharige honden die hulp nodig hebben om door de rui heen te komen. ook het geheim van het ontwollen van een hond zit hem in het wassen en drogen. Doordat deze honden met een speciale blazer gedroogd worden, kan al het dode wil uit de vacht verwijderd worden zonder de huid te beschadigen. ( Dit word de Bad Blaas Methode genoemd) De ontwol techniek word o.a gebruikt bij Newfoundlander, Berner Sennenhond, Golden Retriever, Labrador etc.

Plukken & Strippen

De vacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een laag (zacht) onderwil en een laag (harde) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Bij plukken worden loszittende dekharen van ruwharige honden verwijderd.Een plukhond kan dus alleen geplukt worden als de dekharen goed los zitten. De dekharen worden met kleine plukjes tegelijk verwijderd zodat uiteindelijk alleen de onderwol over blijft. Het is belangrijk dat een plukvacht op een goede manier wordt geplukt om te voorkomen dat een hond ongemak zich ongemakkelijk voelt van het plukken. Bij het plukken van een hond worden vaak alle dekharen verwijderd. Het is ook mogelijk om een plukvacht te strippen. Strippen betekent dat slechts de helft van de dekharen weggeplukt worden. Het resultaat is dat er een laag onderwol en een laag dekharen (de helft van het oorspronkelijke aantal) overblijft. Na de trimbeurt beginnen er nieuwe dekharen te groeien. Bij de volgende trimbeurt worden de lange (oude) dekharen die bij de vorige trimbeurt zijn blijven zitten weggeplukt. Nu blijft wederom de onderwol achter samen met de nieuwe (kortere) dekharen die zijn gaan groeien na de eerste trimbeurt. Er blijven ook na de tweede trimbeurt dus 2 lagen haar staan. De laag dekharen die na de tweede trimbeurt blijft staan groeit door tot lange dekharen. Tegelijkertijd groeien er nieuwe dekharen. Bij de derde trimbeurt worden weer de langere dekharen verwijderd en blijven de kortere dekharen achter. Bij een stripvacht verlaat een hond de trimsalon met een dubbele vacht en nooit alleen met onderwol. De hond ziet er nog ruig uit doordat een deel van de dekharen achterblijven. Om een stripvacht te behouden moeten honden met een stripvacht vaker naar een trimsalon dan honden met een plukvacht. Meestal honden bij een stripvacht elke 3 maanden en een plukvacht elke 6 maanden naar een trimsalon

Effileren & Inkorten

Effileervachten zijn lange vachte die ingekort of uitgedund worden met een effileerschaar. Wanneer een hond een flink pak haar heeft kan de vacht van een hond uitgedund worden. Dit betekent dat de vacht minder vol wordt. Met een effileerschaar kun je de vacht ook inkorten. Hierbij worden de haren afgeknipt op een bepaalde lengte. Met een effileerschaar kunnen mooie vloeiende overgangen gemaakt worden tussen langere en kortere delen van de vacht.

Knippen

Een knipvacht is een vacht die wordt ingekort met een rechte schaar. Een flink krullende vacht moet eerst goed gewassen en geföhnd worden. Hierna kan de vacht opgekamd worden en in model gebracht worden met een rechte schaar. Het haar wordt tot de gewenste lengte ingekort.